MediLana Antidrukwol staat bekend om zijn hoogwaardige wol, gemaakt van gekaarde en gewassen wol met toegevoegde bamboevezels. We laten je kennis maken met de feiten en de fabels en het productieproces van deze innovatieve wol, de voor- en nadelen van wol met of zonder lanoline, het verschil tussen absorptie en moisture wicking en de unieke eigenschappen die bamboevezels toevoegen aan de werking van de wol.
Productieproces van MediLana Antidrukwol
Wolselectie en Verzameling
Het proces begint met de selectie van hoogwaardige schapenwol. De wol wordt zorgvuldig verzameld van schapen die op een diervriendelijke manier worden gehouden en geschoren. Dat vinden we erg belangrijk, want we zijn echte dierenliefhebbers. We gebruiken wol van Zuid-Duitse Merinosschapen en van het Tirolerbergschaap. De reden daarvoor is dat de merinoswol een heel fijne, dunne super zachte haarschacht heeft die prettig voelt tegen je huid. Maar ons product moet tegelijk sterke drukverlagende eigenschappen hebben, dus de wol van het bergschaap geeft extra veerkracht en duurzaamheid aan MediLana. De haarvezel van het bergschaap is overigens nog steeds veel dunner dan die van bijvoorbeeld een Texelaar, dus de wol blijft zacht aanvoelen. De kwaliteit van de ruwe wol is natuurlijk essentieel voor het eindproduct. Wij hebben een leverancier die ons een zeer consistent product kan bieden en het ecologische wasproces garandeert.
Eco-gecertificeerd Wasproces
MediLana Antidrukwol ondergaat een eco-gecertificeerd wasproces waarbij gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Het doel van dit proces is om vuil, vet en onzuiverheden te verwijderen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Tijdens dit proces wordt ook de lanoline, het natuurlijke vet van wol, verwijderd. Er blijft slechts minder dan 0,5% lanoline achter in ons product, daarmee mag het hypo allergeen genoemd worden.
Toevoeging van Bamboevezels
Daarna worden bamboevezels toegevoegd aan de gewassen wol. Bamboevezels hebben we gekozen vanwege hun unieke eigenschappen, zoals de antibacteriële werking en extra zachtheid. Bamboe kan ook meer dan iedere andere natuurlijke vezel vocht absorberen. De combinatie van wol en bamboevezels zorgt voor een verbeterd eindproduct. Daarbij is ook bamboe een zeer natuurvriendelijk product, dat snel groeit.
Het kaardproces
De gewassen en gemengde wol wordt vervolgens gedroogd en afgewerkt. De wol wordt gekaard. Tijdens het kaarden worden aan het begin van de machine, de schone wolvlokken en bamboevezels in de juiste verhouding in de machine gevoerd. Het kaarden zal de wolvezels scheiden en netjes uitlijnen, waardoor de vezels vrij van klitten worden en een luchtige textuur krijgen. De wol wordt door grote rollen vol pinnetjes geleid, die de wol, kammen en glad maken. Aan het einde van de machine vormt zich een dikke soort mat van wol in de gewenste textuur en dikte, dat noemen we kaardvlies, het is nu klaar om door ons verpakt te worden en klaar voor gebruik als onze MediLana Antidrukwol. Het wolrecept is door onszelf ontwikkeld met de expertise van onze leverancier. We zijn erg blij met de uitkomst en al veel klanten en zorg professionals met ons.
Feit en Fabel
Vochtabsorptie, vochtafvoer of vochtafstoten?
Wol heeft van nature eigenschappen die het uitstekend maken in het absorberen en afvoeren van vocht, zelfs in zijn ruwe en ongewassen staat met lanoline (wolvet) erin. Deze eigenschappen zijn te danken aan de unieke structuur van wolvezels. Structuur van Wolvezels
Wolvezels zijn opgebouwd uit keratine, dat is een proteïne die hydrofiele (wateraantrekkende of absorberende) en hydrofobe (waterafstotende of) delen bevat. Dit betekent dat wolvezels water kunnen aantrekken en vasthouden, terwijl ze tegelijkertijd water kunnen afstoten.
Wolvezels hebben een natuurlijke krul en een oppervlak met schubben. Deze structuur creëert luchtzakken in de wolmassa, wat helpt bij het reguleren van temperatuur en vocht. De schubben helpen ook om waterdruppels van de buitenkant van de vezel weg te laten rollen, terwijl de kern van de vezel vocht kan absorberen.
Wol is zeer ademend vanwege die luchtzakken tussen de vezels en de open structuur van de wolmassa. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie, waardoor vocht kan verdampen en warmte kan ontsnappen.
De fijne structuur van wolvezels creëert een capillaire werking die vocht van de huid wegtrekt en het door de vezel transporteert. Dit proces, dat ook vaak aangeduid wordt als moisture wicking, helpt bij het afvoeren van zweet van de huid, naar het oppervlak, waardoor je huid droog blijft en vocht verdampt.
Wol heeft ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen die geurtjes tegengaan, wat vooral handig is voor kleding en beddengoed.
Deze combinatie van fysieke en chemische eigenschappen maakt wol een uitzonderlijk materiaal voor het reguleren van vocht, zelfs in ruwe en ongewassen staat. Het is dus belangrijk om goed het onderscheid te maken tussen vocht absorberen, afvoeren en afstoten om te weten welk product voor jou het beste is.
Met of zonder Lanoline? Wat is beter….
Om te weten waar je liever voor kiest is het wel zo eerlijk om de voor en nadelen van wol met of zonder lanoline tegen elkaar af te wegen. is een natuurlijke waxachtige stof die door schapen wordt geproduceerd. Het bedekt de wolvezels en maakt ze waterafstotend. Dit helpt om waterdruppels af te stoten en voorkomt dat de wol door en door nat wordt. Lanoline helpt de vezels soepel en flexibel te houden, wat de duurzaamheid van wol vergroot. Ondanks dat lanoline waterafstotend is, beïnvloedt het niet de hydrofiele kern van de vezel, waardoor wol vocht van het lichaam kan absorberen. Wol met lanoline behoudt iets meer van zijn natuurlijke antibacteriële en geurwerende eigenschappen. Dit is gelijk een van de redenen dat wij bamboe hebben toegevoegd om die werking te ondersteunen vanwege het gebrek aan lanoline.
Nadelen van wol met lanoline:
- Hoewel de lanoline ervoor zorgt dat vocht van buitenaf de huid minder snel beïnvloed, heeft het een Lagere Vochtabsorptie: Door de waterafstotende eigenschappen van lanoline kan de wol minder effectief zweet of vocht absorberen direct van de huid. Dat betekent dat de huid vochtiger zal aanvoelen en vocht minder snel zal verdampen vanaf de huid.
- Gevoel: Kan vettig aanvoelen en minder ademend zijn, afhankelijk van de hoeveelheid lanoline.
Gewassen Wol zonder Lanoline, heeft veel voordelen
Gewassen wol zonder lanoline heeft dus een betere vochtabsorptie capaciteit, dan wol met lanoline. Zonder lanoline kunnen de wolvezels direct vocht van de huid opnemen en afvoeren (moisture wicking), wat resulteert in een droog en comfortabel gevoel. Tenslotte gebruik je een antidruk product niet als regenlaars, maar om je voeten te beschermen tegen overmatige druk en wrijving én tegen transpiratievocht van je huid en niet tegen vocht van buitenaf .
Het argument van collega wolmerken, dat de lanoline je huid zal verzorgen of de wol beter op plaats blijft, vinden wij zeer ondergeschikt. Want onder MediLana kun je ieder speciaal voor jouw huidtype geschikt verzorgingsproduct gebruiken. Daarbij het feit dat niet iedereen lanoline op de huid goed verdraagt en veel mensen er zelfs allergische reacties van ondervinden. Met minder dan 0,5% lanoline in onze wol, mag MediLana hypo allergeen genoemd worden. Door de fijne krullende structuur van de door ons geselecteerde wolsoorten hecht MediLana zich prima in je sok en blijft dus goed op de plek. Voor tips hoe je MediLana goed kunt plaatsen verwijzen we je graag naar onze gebruikerstips .
Gewassen wol behoudt zijn ademend vermogen, wat essentieel is voor temperatuurregulatie en vochtverdamping. Dit maakt het een ideaal materiaal voor onze antidrukwol, vooral in warme en vochtige omstandigheden, zoals in je loopschoenen, hardloopschoenen of werkschoenen.
Toevoeging van Bamboevezels
Het verwijderen van lanoline maakt de wol zachter en minder vettig, wat bijdraagt aan een comfortabeler draagcomfort. Dit is vooral belangrijk voor producten die direct op de huid worden gedragen, zoals de bedoeling is van MediLana.
Bamboevezels hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen, wat helpt bij het verminderen van geurtjes en het bevorderen van een gezonde huid. Daarnaast zijn bamboevezels zijn van nature zeer zacht, wat bijdraagt aan het algehele comfort van het product. Deze vezels verbeteren de zachtheid van de wol, waardoor het eindproduct nog aangenamer aanvoelt op de huid. Bamboevezels zijn zeer absorberend en kunnen grote hoeveelheden vocht opnemen. Dit versterkt de vochtregulerende eigenschappen van de gewassen wol, waardoor het product nog efficiënter is in het afvoeren van zweet en het handhaven van een droog gevoel.
MediLana Antidrukwol combineert dus de allerbeste eigenschappen van gewassen wol zonder lanoline met de unieke voordelen van bamboevezels. Het eco-gecertificeerde wasproces zorgt voor een schoon en milieuvriendelijk product, terwijl de toevoeging van bamboevezels de antibacteriële werking, vochtabsorptie en zachtheid verhoogt. Deze combinatie maakt MediLana Antidrukwol ideaal voor een antidruk product, waarbij comfort, drukverlaging, duurzaamheid en vochtregulatie centraal staan.
We hopen dat dit artikel interessant voor je was en je nu meer weet over wol en het proces wat er aan MediLana voorafgaat. Ook denken we dat je nu zelf beter kunt bekijken welk product voor jou het meest voor de hand liggend is, een product met of zonder lanoline afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Nu maak je een goed geïnformeerde keuze.
Veel loop plezier!
Team MediLana
PS! Vergeet niet om onze kortingscode te gebruiken voor je eerste bestelling!